Fietsen tegen chronische rugpijn

bureaufiets

Rugpijn is ontzettend verveld zijn en komt dan ook in veel beroepsgroepen voor. Bij zware beroepen zoals bouwvakker of vrachtwagenchauffeur horen wij veel signalen van klachten maar ook bij veel kantoorfuncties komt rugpijn naar voren. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verkeerde zithouding waardoor de wervels niet goed komen te staan. In deze blog geven we aan wat fietsen kan doen tegen rugklachten.

Oorzaken van rugpijn

Uit onderzoek blijkt dat wel 25% van de Nederlanders last heeft van lage rugpijn. Uit het onderzoek bleek dat de meeste symptomen vrij mild waren maar dat de rugpijn vaak wel terugkerend waren. Zo’n 7% van de mensen zou jaarlijks bij de huisarts komen omdat ze last van hun rug hebben. Het probleem van rugpijn kost natuurlijk miljoenen, maar wat is nu precies de oorzaak? Oorzaken die veel worden genoemd zijn bijvoorbeeld een tussenwervel die beschadigd is, dit is bijvoorbeeld het geval bij een hernia. Een ander veel voorkomende oorzaak is een vernauwing van het wervelkanaal zodat de zenuwweefsel wordt ingeklemd. Dit kan voor veel pijn zorgen. Bovengenoemde oorzaken zijn specifieke oorzaken van rugklachten. Er zijn ook aspecifieke oorzaken te noemen, aspecifieke oorzaken worden eigenlijk het meest gegeven bij rugklachten omdat dokters niet de specifieke oorzaak kunnen vinden. Deze oorzaken kunnen bijvoorbeeld liggen bij een verkeerde houding, overbelasting, of verstoorde mobiliteit. Ook stress kan hier aan ten grondslag liggen.

Fietsen tegen rugpijn

Een manier om rugklachten te voorkomen is fietsen. Vooral bij aspecifieke oorzaken als houding en overbelasting kan fietsen uitkomst bieden. Vooral voor de tussenwervel van de rug is fietsen er goed, want een tussenwervel is voor bloedtoevoer en afhandeling van afvalstoffen afhankelijk van beweging. Door te fietsen wordt deze beweging bijna perfect gemaakt blijkt uit onderzoek. Voor rugpijn geldt eigenlijk de volgende wet: hoe meer beweging hoe minder last. Uit onderzoek blijkt dus dat vooral patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen. Traditioneel doktersadvies was vooral dat patiënten moesten liggen omdat er gedacht werd dat de wervels vooral niet belast moesten worden. Nu blijkt dat juist door bewegen de pijn vermindert.

Bureaufiets tegen rugpijn

Nu kan het voor werkende mensen lastig zijn om te gaan fietsen. Men neemt bijvoorbeeld de auto naar kantoor, zit op kantoor aan een bureau en gaat daarna weer met de auto naar huis. Thuis is er weinig tijd en wordt er vooral bank gehangen, en eigenlijk komt iemand weinig aan fietsen toe. Een mooie oplossing hiervoor is een bureaufiets. Een bureaufiets zorgt ervoor dat iemand op werk of thuis achter een bureau kan fietsen. Een bureaufiets kan perfect worden gebruikt in combinatie met een zit sta bureau. Zo kan iemand tijdens het werken toch voldoende bewegen en nemen hopelijk de klachten van de rugpijn snel af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *